Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек – първо издание и богата програма

Челопек е първото българско село на книгата

Фестивал на книгата, добрините и традициите – с. Челопек, Врачанско

На 30 септември и 01 октомври предстои провеждането на първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите в с. Челопек. Врачанското село Челопек, сгушено в полите на Врачански балкан, съхранило спомена на доблестни българи, с поглед към бъднините, ще се превърне в сцена на българския дух и традиции, отношението към книгата и празник на добрите дела.

Организатори на фестивала са Сдружение „Книгини“ и НЧ „Огнище – 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински фонд „Култура“.

Първи фестивален ден

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 30 септември, събота, от 13:00 ч., с участието на деца и младежи, извършили добри дела.

Програмата ще продължи с работилница „От сърце“, в която Велина Димитрова, създател на Bookspired, ще ни пренесе в дебрите на изкуството от храна с творения, вдъхновени от герои от детски книжки.

В 15:00 ч. детската писателка и илюстратор Мая Бочева – Уики пък ще представи пред децата книгата „Как да върнем пчеличките?“. Заедно с нея те ще играят на разнообразните игри, които са вплетени в приказната история, ще разберат как се засаждат медоносни растения, как се създава такава книга.

Междувременно гостите на фестивала ще имат възможността да разгледат временни изложби на антикварни книги, детски книги на редица езици, изложба живопис на скулптора Милен Каменов, да се включат в работилници по рециклиране на хартия и фигури от книги, да се пренесат във виртуална реалност (VR), участват в игри и изживеят вълнуващи моменти.

От 16:00 ч. следват изяви на читалища от общините Враца и Мездра, а от 17:00 ч. и от 18:30 ч. публиката ще има възможността да се наслади на концерти на изтъкнатите фолклорните изпълнители Валентин Велчев и Юри Крумов, както и изпълнения на Младежки духов оркестър към Център за работа с деца – гр. Враца.

Вечерта, от 19:30 ч., е концертът на пожъналия редица награди Представителен танцов състав „Мездра”.

В рамките на Фестивал на книгата, добрините и традициите ще бъдат излъчени специални приветствия от представители на градове и села на книгата от различни точки по света.

Втори фестивален ден

Вторият фестивален ден, 01 октомври, неделя, започва от 10:00 ч. със среща с доц. д-р Йорданка Манкова, която ще разкаже за народните лечители, за призванието им да служат в името на човешкото здраве и морално-етичният кодекс на лечителската им дейност.

От 11:00 ч. световноизвестният психотерапевт Мадлен Алгафари ще ни въведе в дебрите на доброто и неговата роля в обществото.

В 13:00 ч. събитието ще продължи със среща разговор с Людмила Филипова, чието творчество се основава на дългогодишни научни изследвания, историческа фактология и изключителна харизма.

Фестивалът на книгата, добрините и традициите в с. Челопек, ще завърши с представянето на автобиографичната книга „От любов“ на едно от най-емблематичните имена на българската естрада Веселин Маринов. Срещата с българския изпълнител започва в 15:00 ч.

Място на провеждане:

Дворното пространство пред център „Книгини“ и салона на НЧ „Огнище – 1930“ в село Челопек.

Програма

30 септември, събота

13:00–14:00 Официално откриване

„Да правиш добрини” – Ученици с добри дела

14:00–15:00 „От сърце” – работилница с Велина Димитрова, създател на Bookspired

15:00–16:00 „Как да върнем пчеличките?” – игри и как се създавa книга с Мая Бочева-Уики

16:00–17:00 Изяви на читалища от община Враца и община Мездра

17:00–18:00 Концерт на Валентин Велчев

18:00–18:30 Младежки духов оркестър към Център за Работа с Деца – гр. Враца

18:30–19:30 Концерт на Юри Крумов

19:30–20:00 Представителен танцов състав „Мездра”

Съпътстваща програма: Временни изложби на антикварни книги, детски книги на редица езици, изложба живопис на скулптора Милен Каменов, работилници по рециклиране на хартия и фигури от книги, виртуална реалност (VR), приветствия от представители на градове и села на книгата по света.

01 октомври, неделя

10:00–11:00 „За народните лечители, за призванието им да служат в името на човешкото здраве и морално-етичният кодекс на лечителската им дейност”, доц. д-р Йорданка Манкова

11:00–12:30 „Доброто и неговата роля в обществото” – беседа с Мадлен Алгафари

13:00–14:30 „За силата на словото, буквите, верите” – среща разговор с Людмила Филипова

15:00–16:00 „От любов”. Веселин Маринов представя своята автобиографична книга.

Пълна програма на Фестивал на книгата, добрините и традициите – с. Челопек, Врачанско

Заповядайте!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *