Челопек – първото българско село на книгата е вече факт!

„Добре дошли в Международната организация на градовете на книгата! Благодарение на вашата активност, партньорства с редица институции и организации, непрекъснатата комуникация с нас и постоянство в превръщането на Челопек в село на книгата, заедно с членовете на Управителния съвет единодушно взехме решение Челопек да стане пълноправен член и получи статут на „село на книгата!” Това заяви председателят на организацията Гунел Утерстен от Швеция пред жители и гости на с. Челопек, предизвиквайки сълзи на вълнение и радост.

Тя бе категорична, че ползите за жителите на населеното място тепърва предстоят. Челопек придобива официално представителство в лицето на Международната организация и неговата популярност сред библиофили и гости от различни краища на света ще нараства.

Гунел Утерстен посети книжарничка „Извор” – първата в селото, и бе впечатлена от уюта, книгите на редица езици, антикварни и употребявани, световна класика, представителния кът със снимков материал и информация за градове и села на книгата по света. Утерстен посети също и затворената детската градина, на която сдружение „Книгини” вдъхва нов живот. „Чудесно е, че получавате подкрепа от фирми. Нека има повече като тях – чест е!”, призова тя.

Тихомир Тошев подчерта, че от самото начало е застанал зад идеята на сдружение „Книгини” село Челопек да стане първото българско село на книгата, защото освен културен, тя има и икономически аспект. „Очакваме увеличен туристопоток към Челопек и региона. Притежаваме богато културно-историческо наследство, природни дадености, дейна и единна общност. Няма нищо по-естествено от това, родното село на Вазовата героиня баба Илийца да стане първото българско село на книгата”, заяви Тошев.

„Сред световните примери за културата като фактор за регионално развитие, се спряхме на концепцията на „градовете и села на книгата”, довела до просперитета на много малки населени места от всички континенти. Щастливи сме, че днес можем да се поздравим с успех! Благодарим за признанието и високата оценка! Продължаваме още по-усърдно и с искрена любов да работим за достойното представяне на село Челопек и община Враца на международно ниво. Благодарим на всички наши съмишленици! Бяхме сигурни, че изборът ни Челопек да стане лице на България е правилен. Това вече е факт!”, споделиха от сдружение „Книгини”, инициатор и двигател на идеята с. Челопек да стане „село на книгата”.

„Обръщаме се към всички, които виждат смисъл в делата ни. Ако имате възможност, станете наши дарители, доброволци, наши приятели”, призоваха от сдружението.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *