Център „Книгини“ в с. Челопек бе официално открит

Сградата на бившата детска градина в село Челопек, на която сдружение „Книгини“ вдъхнахме живот, вече функционира като център „Книгини“. Центърът бе официално открит, а да споделят този дългоочакван миг присъстваха доброволци и дарители на сдружението, жители на с. Челопек, гости от Враца и различни точки от страната. Официални гости на събитието бяха кметът на община Враца Калин Каменов и кметът на село Челопек Тихомир Тошев.

„Това място винаги е било изпълнено със съдържание. Макар че вече не е детска градина, помещенията са напълно преобразени и отново ще бъдат посещавани както от жителите на Челопек, така и от гости на града. Поздравявам основателите на центъра за куража и за това, че не се спряха пред трудностите. Те са доказателство как в днешно време можеш да правиш добро не само на себе си, но и за околните. Вярвам, че примерът им е заразителен и заедно ще продължим да даваме път на благородни дела”, заяви Калин Каменов в рамките на официалното откриване на център „Книгини“ в първото българско село на книгата.

„Щастливи сме, че избрахте Челопек за село на книгата. Имате нашата подкрепа“, бе категоричен кметът на село Челопек Тихомир Тошев и заяви, че подкрепата за развитието на Центъра ще продължи.

„За нас е важно да продължим развитието на духа на село на книгата и да предоставим възможност на български творци да продължат Вазовото дело, да осъществим още много инициативи и конкурси, да вдъхновяваме младите и възродим българските традиции в книговезането. Още една от нашите мисии е да подкрепяме хора в неравностойно положение и социалното предприятие Творилница „Добрини“ дава тази възможност“, споделиха от сдружение „Книгини“ и благодариха за подкрепата на съмишлениците си.

Присъстващите на събитието се включиха в работилница по правене на рециклирана хартия, насладиха се на VR филма ни „Дестинация Враца – величие и красота в 360⁰“и изложба-базар със снимки на финалистите от конкурса на сдружението „Най-атрактивна снимка с книга“, с благотворителна цел, запознаха се и подкрепиха дейността на жените от социално предприятие Творилница „Добрини“ – с. Челопек. Посетителите на Центъра се потопиха в атмосферата на център „Книгини“ и усетиха духа на първото българско селото на книгата – с. Челопек, както и местното непреходно културно наследство.

В програмата се включиха най-малкият доброволец на сдружение „Книгини“ във вдъхването на живот на сградния фонд Анжелина Петкова, която изпълни песента на Лили Иванова „За тебе бях“, Александър Борисов с рецитал на безсмъртното Ботево стихотворение „Хаджи Димитър“, Кристияна Каменова с изпълнение на народната песен „Лудо младо“, а истинският книголюбец Теодора Христова сподели какво е за нея книгата и защо днес е важно да се промъкваме понякога на пръсти, друг път с устрем сред страниците на любими книги.

Водещ на събитието бе Георги Врабчев. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Галин.

В център „Книгини“ ще се реализират дейности с културен, образователен, социален и развлекателен характер. Обособени са зали за семинари и обучения, тиймбилдинг, с възможности за провеждане на тематични събития от частен и обществен характер, има библиотечни кътове, места за закупуване на антикварни и нови книги, както и кът на градове и села на книгата в различни точки по света. Към него функционира и социално предприятие Творилница „Добрини“, в което хора в неравностойно положение от Челопек ръчно изработват различни артикули. Събраните средства от предприятието ще бъдат инвестирани за създаването на духа на село на книгата.

Съумяхме да запазим фокус и да продължим напред. Напред към българското село на книгата и неговия отпечатък в световен мащаб. Ще се радваме заедно да вървим напред!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *