Уникален за България VR продукт „Дестинация Враца – величие и красота в 360 °“

VR филмът е създаден по идея на сдружение „Книгини“

Уникален за България VR продукт, представящ по атрактивен и иновативен начин десет от най-красивите природни забележителности на Врачански регион, презентирахме днес заедно с Община Враца пред журналисти и представители на бизнеса.

Виртулната разходка е в два варианта – 360° панорамен филм и мобилна апликация на български и английски език, със завладяващ разказ, много ефекти и спиращи дъха кадри от емлематичните за Враца и региона водопади Скакля и Боров камък, прохода Вратцата, Кобилини стени, местността Погледец, връх Околчица, местността Йолковица, къщата музей на Баба Илийца, природния феномен Божият мост, Бистрешки манастир, Вестителя и знаковия за града ни паметник на Христо Ботев.

Създаден по наша идея и в изпълнение на родолюбивата мисия на сдружението ни, продуктът има за цел да допринесе за увеличаването на международния и вътрешен туристически поток към региона, да даде възможност на хора в неравностойно положение да „посетят“ тези места, както и да върнем младите хора към природата и да повишим националното им самосъзнание, провокирайки интереса им чрез близките до тях нови технологии.

Пълна подкрепа за осъществяването на инициативата на Сдружение „Книгини“ за популяризиране на местни природни и културно-исторически забележителности оказа кметът на община Враца, господин Калин Каменов. Своята удовлетвореност от успешната реализация на идеята – уникалния по своята същност информационно-туристически продукт във виртуална реалност, изрази по време на представянето и г-жа Петя Долапчиева, зам.-кмет на Враца, както и представители на бизнеса, държавни институции и регионалните медии.

Новаторският продукт носи името „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“ и предлага „пълно потапяне в изживяването“ в рамките на 14 минути. Той е основата, върху която планираме да надграждаме в последващи продукции, презентиращи културните и исторически достойнства на региона.

VR филмът и мобилната апликация ще бъдат представени в рамките на предстоящия Врачански панаир, както и в Информационния център на пещера „Леденика“ през уикендите от началото на месец септември нататък. В близко бъдеще в село Челопек ще отвори врати и център „Книгини“, където гости и жители на Враца и региона ще могат да се насладят на „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“, както и на други забавни и информационни продукти във виртуална реалност.

За бъдеще планираме съвместни инициативи със средните училища в общината и специализирани социални заведения. Предвиждаме участия на международни и национални туристически изложения и технически форуми, на които да представим филма и апликацията „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“.

За създаването на иновативния продукт се доверихме на партньор с опит в сферата на VR продукциите, реализирал част от филмографията за културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г., с награди от международни изложения и кино форуми, реализиращ продукциите си с единствена по рода си у нас техника – „БМ Вижън“.

За да е факт осъществяването на тази идея, вложихме много усилия и лични средства, даренията на наши съмишленици и партньори, както и сериозната финансова подкрепа на Община Враца. Сами закупихме част от необходимите VR очила и по-голямата част от техническите средства, необходими за максимален ефект от VR изживяването, а за осигуряването на останалите се надяваме на подкрепа от още съмишленици.

Щастливи сме, че успяхме с подкрепата на г-н Калин Каменов да направим нещо различно, нещо модерно и изключително атрактивно за нашите съграждани и гости, както и за развитието на Враца като цяло.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *