Международна делегация се запозна с дейността ни в сдружение „Книгини“

Акцент в събитието бе дейността на Социално предприятие Творилница „Добрини“-с. Челопек

Делегация от представители на Autonomous Province of Trento (Италия), ESF Flanders (Белгия) и Junta de Comunidades of Castilla-La Mancha (Испания) се запозна с дейността ни в сдружение „Книгини“ във врачанското село Челопек. Посещението за обмен на добри практики е в рамките на проект „Dialog for Innovation And LOcal Growth“ („DIALOG“) на Търговско-промишлена палата – Враца.

Международните ни гости посрещнахме в център „Книгини“ – с. Челопек, пред които разказахме за целите и първите ни стъпки в основаването на сдружение „Книгини“, мисията ни за създаване и утвърждаване на първото българско село на книгата – с.Челопек и пълноправното му членство в Международната организация на градовете на книгата (IOB), кампанията „РециКНИГИрай“, единствения по рода си в България VR филм „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“, книжарничката с мисия – Книжарничка „Извор“ – с. Челопек / Izvor Bookshop, вдъхването на нов живот на затворената детска градина в селото и настоящ център „Книгини“. Споделихме за развитието ни през годините, както и за подкрепата, която получаваме от наши съмишленици и представители на местната власт.

Споделихме радостта си, че след откриването на социалното предприятие Творилница „Добрини“ – с. Челопек и център „Книгини“ съмишлениците ни стават все повече. Сред акцентите за създаването на целогодишен дух на селото на книгата изтъкнахме поставянето на тематични табели с откъси от произведения на български и чуждестранни автори, на български и английски език – съвместна инициатива на сдружение „Книгини“ в партньорство с кметство Челопек и с подкрепата на Община Враца.

Представителите на партньорите по проекта бяха пленени от VR филма „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“, в работилничката по правене на рециклирана хартия се докоснаха до техниката, впечатлиха се от работата на жените в социално предприятие Творилница „Добрини“. A в книжарничка „Извор“ бяха очаровани от разнообразието от книги на различни езици, както и от датировките на антикварни книги.

Щастливи сме, че обменихме добри практики.

Щастливи сме, че получихме добри отзиви и че нашата дейност впечатли и послужи за пример.

В рамките на посещението си в село Челопек, партньорите по проекта на ТПП-Враца посетиха къщата музей „Баба Илийца“ и вкусиха от традиционните местни ястия, специално приготвени за случая от бабите от селото. А химнът на село Челопек ги докосна.

Проектът се осъществява по програма Interreg Europe и цели подобряване ефективността на иновативните политики за регионална конкурентоспособност, чрез създаване на модел за работа в мрежа и обмен.

Сдружение „Книгини“ благодарим на Търговско Промишлена Палата – Враца за това, че избра да представи пред международните си партньори именно нас, нашата дейност и село на книгата!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *