Мария Дончева от сдружение „Книгини“ бе избрана за член на УС на Международната организация на градовете на книгата

България има свой представител в новия Управителния съвет на Международната организация на градовете на книгата.


Мария Дончева от сдружение „Книгини“ бе единодушно избрана за секретар на Международната организация на градовете на книгата.

„Изключително съм щастлива и горда, че дейността на сдружението ни и българският модел за развитие на концепцията за градове и села на книгата послужи за достоен пример на световно ниво. Като член на новия Борд на IOB ще вложа сили, знания и много сърце, за да дам най-доброто от себе си, като изведа на преден план българските ценности и дух. Щастлива съм, че в развитието на Международната организация ще има и съществен български принос“, изтъква Мария Дончева от сдружение „Книгини“ – инициатори и създатели на първото село на книгата в България.

В периода 26-29 май 2022 г., в Borrby, Швеция, се проведе среща на представители на градове и села на книгата от различни точки по света, в рамките на която бе гласуван новият Борд на Международната организация на градовете на книгата – International Organisation of Book Towns (IOB). За председател бе избран Adrian Turpin, Wigtown, Шотландия, за секретар – Мария Дончева, Chelopek BookVillage, Враца, България. В състава на новия Управителен съвет влизат също и Peter Biggs, Feаtherstone, Нова Зеландия и Helge Baardseth, Tvedestrand, Норвегия. Следващите срещи на организацията ще се състоят през 2024 г. във Feаtherstonе BookTown, Нова Зеландия, а през 2026 г. в Челопек, България.

По традиция доскорошният председател на IOB Gunnel Ottersten от Швеция връчи отличителния знак на организацията на новия председател и изрази вяра, че новият Борд ще внесе иновативни акценти в развитието й, а любовта към книгите ще обедини все повече съмишленици и привлече повече партньори към концепцията на градовете и селата на книгата.

В рамките на конференцията бяха обменени добри практики и опит между представителите на различни държави. От сдружение „Книгини“ представихме българския модел за развитие и утвърждаване на българското село на книгата – с. Челопек, очаровахме международните ни партньори с VR филма „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“, които изразиха готовност да посетят региона, представихме и продуктите на жените в неравностойно положение от социално предприятие Творилница „Добрини“ – с. Челопек. Организаторите бяха подготвили наситена програма, с която подчертаха шведския модел за отношението към книгите – срещи с автори, посещение на тематични книжарници с антикварни, употребявани и нови книги, забележителни колекции на известни писатели, допринесли за обогатяване на световното литературно богатство, в съчетание със забележително културното наследство и природни дадености.

От сдружение „Книгини“ изразяваме искрената си радост и гордост, че България има свой представител в Борда на Международната организацията на градовете на книгата и това е нашата Мария. Тя неведнъж е показвала, че притежава необходимите качества и сме сигурни, че тя ще има съществен принос. Мястото й е достойно. А ние ще бъдем до нея и ще я подкрепяме, споделят Първолета Николова, председател на сдружението и Зорница Панайотова, член на УС.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *